Montaż zest. głośnomówiącego - WROCŁAW

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ankakol
    Classic
    • 2010
    • 29

mulder, weź poprawkę że kupujący mógł nie chcieć używanego auta, co nie zmienia faktu że za takie pieniądze to nowe ciekawsze niż Superb też można kupić.
    pozdr
    ankakol
  • Peetebe
    Drive
    • 2008
    • 66

Witam Was koledzy, mam pytanie czy ktoś z was ma jakiś namiar na dobrą i tanią ekipę montującą zestawy głośnomówiące we Wrocławiu ?? Kupiłem ostatnio zestaw nokia CK-7W i okazuje się że cena montażu przewyższa cenę zakupu urządzenia !! kuriozum jakich mało ;/ . Help
    jest luz...

Komentarz

• kamel1980
      Rider
      • 2009
      • 304

Peetebe a nie chcesz pokusić się o samodzielny montaż?
      Tam są raptem 4 kable do podłączenia (ewentualnie nawet 3 kable).
      Potrzebujesz podpiąć się pod:
      1. +12V stałe,
      2. +12V po stacyjce,
      3. -12V masa,
      4. wyciszenie radia - jeśli radio ma wyjście do zestawu głośnomówiącego.

Można to zrobić bez potrzeby ingerencji w instalację samochodu.
      W razie jak będziesz chciał więcej szczegółów to daj znać :-)

Trochę daleko jesteś, bo bym Ci to zamontował - i pewnie dużo taniej niż Ci wołają :-)

A z ciekawości, ile Ci krzyczą za montaż?

Komentarz

• Peetebe
        Drive
        • 2008
        • 66

No jeżeli miałbyś do podesłania ścisłą intrukcję obsługi montażu to może sie pokuszę o montaż. Jak na razie obdzwoniłem 12 firm które się tym zajmują i najtańsza oferta wynosi "wstępnie 200 zł" ale mowią że zobaczą co będzie. Raz mnie gościu zapytał czy mam moduł do radia, dzięki któremu będę mógł słyszeć w głośnikach samochodowych...oczywiście taki modół (czyli kabel ISO do radia sony wart 15-20 zł) kosztuje około 100zł .. i tak cały czas dokładają...normalnie mnie trafia a urzązenie kupiłem za 170 zł. eh
        jest luz...

Komentarz

• kamel1980
          Rider
          • 2009
          • 304

Peetebe na Allegro są dostępne moduły, dzięki którym dźwięk z zestawu idzie na przednie głośniki i cena takiego modułu to ok. 100zł (bo jest tam cały układ/puszka, które przy połączeniu rozłączają sygnał na głośniki z radia, a puszczają sygnał z zestawu).

Jeśli byś chciał takie coś to albo trzeba byłoby się pokusić o zakup tego modułu albo pobawić w utworzenie układu elektronicznego, coś w stylu układu opartego na przekaźnikach samochodowych rozłączających.

Jeśli natomiast montowałbyś po prostu zestaw z głośnikiem dołączonym do zestawu to potrzebowałbyś oprócz zestawu, a raczej instalacji do niego dołączonej zasilających kostek ISO (damskiej-gniazda i męskiej-wtyku).
          Po utworzeniu przejściówki po prostu ją wpinasz w zasilającą kostkę ISO w samochodzie, a kostkę ISO z radia w drugą część przejściówki.

Mam na myśli takie kostki (gniazdo wystarczy zasilające):

No i łączysz kolejne kable (ISO gniazdo = ISO1, ISO wtyk = ISO2, instalacja zestawu = HF):
          1. czerwony z ISO1 z czerwonym z ISO2 i z czerwonym z HF, (warto dać bezpiecznik)
          2. żółty z ISO1 z czerwonym z ISO2 i z czerwonym z HF, (warto dać bezpiecznik)
          3. czarny z ISO1 z czarnym z ISO2 i z czarnym z HF,
          4. niebieski z HF z (prawdopodobnie) różowym z radia (z kostki ISO radia lub bezpośrednio z radia - jeśli radio jest wyposażone w wyjście na zestaw HF).

Tak spreparowaną przejściówkę wpinasz w instalację w samochodzie.
          - ISO gniazdo do instalacji samochodu,
          - ISO wtyk do kostki w radiu,
          - HF do centralki zestawu głośnomówiącego.

A tu taki mini schemat połączeń rozrysowany na szybko:

Mam nadzieję, że w dość przejrzysty sposób to opisałem i rozrysowałem

P.S. Co do samego montażu to ja mam zamontowane to tak:
          - centralka przymocowana jest do osłony nad nogami kierowcy (od strony wewnętrznej oczywiście),
          - głośnik również jest schowany pod deską nad nogami kierowcy (pomimo tego, że głośnik jest schowany to bardzo dobrze wszystko słychać),
          - mikrofon mam naklejony na osłonie przy kierownicy,
          - jojstick - czy jak to się tam nazywa - zamocowany mam również na osłonie przy kierownicy, tyle, że z boku.

Komentarz

• Peetebe
            Drive
            • 2008
            • 66

dzieki bardzo będę próbował w takim razie samemu z głośnikiem bez podpinania do radia wielkie dzięki i pozytyw 4 ju. pozdrawiam
            jest luz...

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Nokia ma promocję teraz na montaże zestawów głośnomówiących, poszukaj skrzyżowania gdzie stoją "policjantki" Nokii i dostaniesz "mandat" na bezpłatny montaż zestawu.

Komentarz

• kamel1980
                Rider
                • 2009
                • 304

Nokia ma promocję teraz na montaże zestawów głośnomówiących, poszukaj skrzyżowania gdzie stoją "policjantki" Nokii i dostaniesz "mandat" na bezpłatny montaż zestawu.
                hotrain a tylko te "mandaty dają" czy może coś jeszcze? :P
                W sensie czy tylko na montaż HF czy może na jakieś tańsze akcesoria do phonów?

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

kamel1980, wszystko zależy ile masz na rozkusz :wink:
                  Widziałem je w Warszawie przy pl. Zawiszy, ale kurcze stałem nie na tym pasie co trzeba i nie dostałem "mandatu". Nie mam czasu za bardzo, poszukaj na stronach Nokii, powinno być jakieś info.

Komentarz

Pracuję...