mulder, weź poprawkę że kupujący mógł nie chcieć używanego auta, co nie zmienia faktu że za takie pieniądze to nowe ciekawsze niż Superb też można kupić.
Montaż zest. głośnomówiącego - WROCŁAW
Zwiń
X
-
Montaż zest. głośnomówiącego - WROCŁAW
Witam Was koledzy, mam pytanie czy ktoś z was ma jakiś namiar na dobrą i tanią ekipę montującą zestawy głośnomówiące we Wrocławiu ?? Kupiłem ostatnio zestaw nokia CK-7W i okazuje się że cena montażu przewyższa cenę zakupu urządzenia !! kuriozum jakich mało ;/ . Helpjest luz...
-
-
Peetebe a nie chcesz pokusić się o samodzielny montaż?
Tam są raptem 4 kable do podłączenia (ewentualnie nawet 3 kable).
Potrzebujesz podpiąć się pod:
1. +12V stałe,
2. +12V po stacyjce,
3. -12V masa,
4. wyciszenie radia - jeśli radio ma wyjście do zestawu głośnomówiącego.
Można to zrobić bez potrzeby ingerencji w instalację samochodu.
W razie jak będziesz chciał więcej szczegółów to daj znać :-)
Trochę daleko jesteś, bo bym Ci to zamontował - i pewnie dużo taniej niż Ci wołają :-)
A z ciekawości, ile Ci krzyczą za montaż?
Komentarz
-
-
No jeżeli miałbyś do podesłania ścisłą intrukcję obsługi montażu to może sie pokuszę o montaż. Jak na razie obdzwoniłem 12 firm które się tym zajmują i najtańsza oferta wynosi "wstępnie 200 zł" ale mowią że zobaczą co będzie. Raz mnie gościu zapytał czy mam moduł do radia, dzięki któremu będę mógł słyszeć w głośnikach samochodowych...oczywiście taki modół (czyli kabel ISO do radia sony wart 15-20 zł) kosztuje około 100zł .. i tak cały czas dokładają...normalnie mnie trafia a urzązenie kupiłem za 170 zł. ehjest luz...
Komentarz
-
-
Peetebe na Allegro są dostępne moduły, dzięki którym dźwięk z zestawu idzie na przednie głośniki i cena takiego modułu to ok. 100zł (bo jest tam cały układ/puszka, które przy połączeniu rozłączają sygnał na głośniki z radia, a puszczają sygnał z zestawu).
Jeśli byś chciał takie coś to albo trzeba byłoby się pokusić o zakup tego modułu albo pobawić w utworzenie układu elektronicznego, coś w stylu układu opartego na przekaźnikach samochodowych rozłączających.
Jeśli natomiast montowałbyś po prostu zestaw z głośnikiem dołączonym do zestawu to potrzebowałbyś oprócz zestawu, a raczej instalacji do niego dołączonej zasilających kostek ISO (damskiej-gniazda i męskiej-wtyku).
Po utworzeniu przejściówki po prostu ją wpinasz w zasilającą kostkę ISO w samochodzie, a kostkę ISO z radia w drugą część przejściówki.
Mam na myśli takie kostki (gniazdo wystarczy zasilające):
No i łączysz kolejne kable (ISO gniazdo = ISO1, ISO wtyk = ISO2, instalacja zestawu = HF):
1. czerwony z ISO1 z czerwonym z ISO2 i z czerwonym z HF, (warto dać bezpiecznik)
2. żółty z ISO1 z czerwonym z ISO2 i z czerwonym z HF, (warto dać bezpiecznik)
3. czarny z ISO1 z czarnym z ISO2 i z czarnym z HF,
4. niebieski z HF z (prawdopodobnie) różowym z radia (z kostki ISO radia lub bezpośrednio z radia - jeśli radio jest wyposażone w wyjście na zestaw HF).
Tak spreparowaną przejściówkę wpinasz w instalację w samochodzie.
- ISO gniazdo do instalacji samochodu,
- ISO wtyk do kostki w radiu,
- HF do centralki zestawu głośnomówiącego.
A tu taki mini schemat połączeń rozrysowany na szybko:
Mam nadzieję, że w dość przejrzysty sposób to opisałem i rozrysowałem
P.S. Co do samego montażu to ja mam zamontowane to tak:
- centralka przymocowana jest do osłony nad nogami kierowcy (od strony wewnętrznej oczywiście),
- głośnik również jest schowany pod deską nad nogami kierowcy (pomimo tego, że głośnik jest schowany to bardzo dobrze wszystko słychać),
- mikrofon mam naklejony na osłonie przy kierownicy,
- jojstick - czy jak to się tam nazywa - zamocowany mam również na osłonie przy kierownicy, tyle, że z boku.
Komentarz
-
-
Nokia ma promocję teraz na montaże zestawów głośnomówiących, poszukaj skrzyżowania gdzie stoją "policjantki" Nokii i dostaniesz "mandat" na bezpłatny montaż zestawu.
W sensie czy tylko na montaż HF czy może na jakieś tańsze akcesoria do phonów?
Komentarz
-
Komentarz